Основна школа и даље без фискултурне сале

Основна школа /ОШ/ “Петар Петровић Његош” из Источне Илиџе са више од 670 ученика, једина са толиким бројем ђака у Републици Српској, нема фискултурну салу у којој би могла да се изводи настава из физичког васпитања.

Директор школе Зденка Перендија каже да ученици наставу из физичког васпитања љети изводе у дворишту школе или на оближњим зеленим површинама, а у зимском периоду у школским учионицама.

“Ова школа има далеко већи број ученика од многих школа у Републици Српској у којима су изграђене фискултурне дворане. Крајње је вријеме да се у случају наше школе почне радити на рјешавању овог проблема”, поручује Перендија.

С тим циљем формиран је и Иницијативни одбор који ће водити све активности у вези са контактом са званичницима Српске, односно који ће их упознати о свим детаљима проблема. “Затражићемо од званичника Српске да приме чланове Иницијативног одбора који би их упознали о овом проблему”, прецизира Перендија.

ОШ “Петар Петровић Његош” је правни насљедних три основне школе са подручја предратне сарајевске општине Илиџа – “Петар Петровић Његош”, “Бранко Радичевић” и “Глиша Јанковић”.

“Од 1996. године школа је радила у бившој касарни ЈНА `Славиша Вајнер Чича` у изузетно тешким условима. Нова школска зграда изграђена је 2009. године, захваљујући Влади Републике Српске. Ми смо им за то захвални, јер дјеца сада уче у новим и свијетлим учионицама”, рекла је Перендија.

Она наглашава да иницијатива да се затражи помоћ од предсједника и премијера Српске нема никакву политичку позадину већ, напротив, да они својим ауторитетом помогну у рјешавању проблема.

“Родитељи, који су припадници разних странака, једногласни су да иступају искључиво као неко ко за своју дјецу тражи оно што је омогућено и њиховим вршњацима у другим школама. Жели се само поручити да се мисли на дјецу, која су наша и будућност Српске”, нагласила је Перендија.

Према њеним ријечима, ова школа има посебан значај за општину Источна Илиџа, град Источно Сарајево и за Републику Српску, јер се налази на самој линији ентитетског разграничења, а готово сви ученици, њихови родитељи и наставници су расељена лица из Сарајева.

Перендија наглашава да изградња школске фискултурне сале има вишеструки значај – здравствени, спортски и социјални. Љекарским прегледима установљено је да велики број дјеце има деформитете, као што су искривљена кичма, равни табани… што је једним дијелом изазвано и недовољном физичком активношћу.

“Иронија је да наши ученици немају фискултурну салу, а постижу изванредне резултате у свим спортовима и побједници су многобројних такмичења на свим нивоима. Двије ученице су репрезентативке БиХ у атлетици – Милана Шекара и Катарина Лемез. Прије њих је то била Десанка Ћиро”, наводи Перендија.

Она наглашава да за изградњу фискултурне сале, која би са пратећом спортском опремом коштала до милион КМ, постоји комплетна пројектна документација, а урађена је и комплетна инфраструктура, те предрачун радова.

“Пратимо конкурсе и јавне позиве амбасада у Сарајеву. Аплицирали смо за средства за изградњу отворених терена и рукометног игралишта код амбасада Јапана и Норвешке, те турског батаљона СФОР-а. Намјеравамо да аплицирамо и код амбасада Словачке и САД”, наводи Перендија.