Оснивање и развој Школе

ЈУ Основна школа „Петар Петровић Његош“ припада категорији расељених школа БиХ.

ЈУ Основна школа „Петар Петровић Његош“ основана је 8.06.1966. године. Оснивач је била СО Илиџа. Од оснивања школа није прекидала рад, па ни за вријеме четверогодишњег рата, када се радило под тешким условима и са великим степеном ризика.

По потписивању Дејтонског споразума школа је дислоцирана са западног на источни дио општине Источна Илиџа. На новом локалитету школа је привремено смјештена на подручју општине Источно Ново Сарајево, у приземљу бивше касарне Славиша Вајнер-Чича, гдје смо се налазили до 11.09.2009. године. Услови у којима смо радили били су веома тешки, јер простор у коме је тада школа била смјештена ни изблиза није задовољавао педагошке стандарде.

На основу Одлуке Владе Републике Српске од 8.08.1996. године школа је наставила да ради као правни насљедник три илиџанске школе „Глиша Јанковић“, „Бранко Радичевић“ и „Петар Петровић Његош“. Сви тадашњи ученици и наставници припадали су категорији расељених лица.

Влада Републике Српске на сједици одржаној 19.11.2007. године издвојила је средства из Развојног програма за изградњу нове школске зграде. СО Источна Илиџа укључила се у рјешавање овог проблема додјелом земљишта за изградњу школске зграде, израдом пројектнре документације, издавањем грађевинске дозволе и прикључивање школе на гас, струју и воду.

У новоизграђену школску зграду уселили смо 11.09.2009. године са почетком школске 2009/10. године у којој радимо већ шесту годину.
Изградњом нове школске зграде створени су услови за рад који ће послужити ученицима као додатни мотив за постизање бољих резултата, како у учењу, тако и у ваннаставним активностима. У школској 2013/14. години у школи је уписано 658 ученика распоређених у 26 одјељења. Настава из свих предмета је стручно заступљена и одвија се у двије смјене.

У школи је запослено 56 радника, од тога 41 у наставном процесу и 15 ваннаставних радника.
Школа се може похвалити са изузетним резултатима које постижу како у наставним, тако и у ваннаставним активностима. То показује веома висок пласман ученика на такмичењима, како републичког, тако и државног нивоа, а дипломе за освојена прва мјеста сваке године украшавају школске зидове.