РАДИОНИЦА НА ТЕМУ “ЛИСИЦА И ГАВРАН“

Дана 24.5.2019. у нашој школи  у склопу сарадње са организацијом “ World Vision “, одржана је радионица на тему “ Лисица и гавран “. Поменуту радионицу су одржале учитељица Биљана Нишић и наставница  Тијана Таушан. Радионица је трајала један школски час, од 13.30 до 14.15 часова. На радионици су учествовала дјеца која су већ укључена у програм World Vision-a, и то дјеца узраста 8 , 9 година ( 3. и 4. разред ). Укупно 15 дјеце је учествовало у реализацији  већ поменуте радионице.

Радионица је била едукативна и веома креативна и представља обраду познате басне на мало другачији начин. Наиме , на почетку радионице дјеца су разговарала о басни  ( Шта је то басна ?). Затим је прочитана басна “ Лисица и гавран “. Дјеца се након тога дијеле у двије групе и затим разговарају о прочитаној басни и о животињама које се помињу у истој. ( Које боје је лисица ? Које боје је гавран ? Гдје живе лисица и гавран ? Шта једу ? …). Након разговора једна група је добила лисицу изрезану од картона, а друга гаврана.Дијели им се и колаж папир у наранџастој  и црној боји, маказе и љепило  и ученици су добили задатак да изрежу колаж папир на мале дијелове и да затим те дијелове лијепе по лисици и гаврану од картона. Сва дјеца учествују у поменутој активности. Након завршетка ове активности , ученици поново читају басну “ Лисица и гавран“. Затим дјеца  у пару глуме лисицу и гаврана покушавајући да се сјете текста из басне. Након глуме, тј.драматизације ученици разговарају поново о басни  ( Зашто је лисица рекла гаврану да нема памети ? Зашто му је рекла да не зна да пјева ? Које особине има лисица ? Које особине има гавран ? Која је поука ? … ).

Након обрађене басне дјеца разговарају о поруци , и о томе што су научили из ове басне. Дјеца су изјавила да је порука басне да не теба бити наиван и вјеровати свима. Исто тако , рекли су да треба прво добро размислити прије него што нешто урадимо.

И на самом крају радионице дјеца су сумирали своје утиске. Закључили су да је радионица била занимљива , поучна  и да су уживали у истој.

Наставница Тијана и учитељица Биљана ,као организатори поменуте радионице су веома задовољне радионицом, као и учешћем дјеце на истој. Дјеца су поред басне, научила и много тога другог, као на примјер да успјешно учествују у  раду у групи, да знају да подјеле задатке унутар групе, као и да слушају једни друге, да не прекидају друге док говоре , да активно и без страха  учествуу у разговору, да слушају туђе идеје, ставове и мишљење, али и да своје јасно изложе  другима .