Посјета Међународном аеродрому Сарајево

   Ученици  петих  разреда  наше  школе  су  7. марта 2019. године посјетили Међународни аеродром Сарајево. Примио их је помоћник командира аеродрома, Ведран Плакаловић са својим сарадницима. 

    Ранијих година био је организован превоз ученика до аеродрома, али како аеродром више не располаже аутобусом онда  смо ишли пјешке кроз насеље  Добрињу.

    Ученици су се овом приликом упознали са радом Сектора технике и одржавања  на Међународном аеродрому, те су обишли све системе техничког карактера, уско везане  за основну функцију правовременог и сигурног транспорта путника   и робе  авио- саобраћајем.

    Обишли су сортирницу гдје су се упознали са опремом  за пријем пртљага и проблематиком на одржавању исте, те техничку етажу главне терминалне зграде.     

      Ученицима је демонстрирано како да на шалтеру за регистрацију предају авио – карту и пртљаг. Били су и на контроли пасоша (за ову прилику је сваки ученик  направио свој пасош). Објашњено им је како након обављене контроле пасоша путник у царинском дијелу са покретне  траке преноси свој пртљаг и пролази царинску контролу.

    Посебно им  је био интересантан пас који се бави посебном врстом посла, тешком задаћом за коју су га оспособили тренери. Пси неуморно хватају криминалце, проналазе скривену дрогу и експлозив, а и најбољи су трагачи за несталим особама.  Имали су мноштво питања везаних за послове које обавља овај симпатични и мирољубиви  пас и њежно су га миловали и сликали се са њим.

    На крају су посјетили и Спасилачко – ватрогасну службу гдје су дјеца пажљиво слушала и схватила која је њена улога на аеродрому. Сликали су се поред авиона и замислили како путују на неку далеку дестинацију.

       Након два сата обиласка и разгледања захвалили су се љубазним домаћинима и тако је успјешно завршена ова посјета Међународном аеродрому .

Одјељењске старјешине:                                                Татјана Тепавчевић

                                                                                              Снежана Лаловић

                                                                                              Дарија Драгишић